Väder Göteborg

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΜΟΡΦΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ/ FÖRETAGSFORMER

ΜΟΡΦΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ/ FÖRETAGSFORMER

 

Α. Enskild Näringsverksmahet= Ατομική επιχείρηση

Β. Handelsbolag och Kommanditbolag= Ομόρρυθμη και Ετερόρρυθμη Εταιρεία

Γ. Aktiebolag= Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Μετόχων

 

 

Α. Enskild Näringsverksamhet

 

1. Πληρώνεις φόρους πάνω στο κέρδος

 

  Το κέρδος (vinst) της επιχείρησης είναι τα έσοδα (intäkter) μείον τα έξοδα (kostnader). Αναλόγως πόσο πολύ πληρώνεις για ασφαλιστικές εισφορές (egenavgifter), μπορείς να πάρεις μία γενική φορολογική έκπτωση (schablonavdrag) μέχρι 25%. Το ποσό που υπολείπεται ονομάζεται πλεόνασμα της δραστηριότητας (verksamhetens överskott)

 

VinstSchablonavdrag= Verksamhetens Överskott

 

2. Τι μένει για τη τσέπη;

 

  Αφού έχεις πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές (egenavgifter), δημοτικούς φόρους (kommunalskatt) και ενδεχόμενους φόρους εισοδήματος (inkomstskatt), τα ρέστα που μένουν είναι τα λεφτά σου για τα οποία δεν υπάρχουν άλλοι φόροι (Γιούπιιιιι!!!)

 

 

Παράδειγμα υπολογισμού φόρου ατομικής επιχείρησης για το έτος 2014

 

  έσοδα (intäkter)                                                400.000

 -έξοδα (kostnader)                                            -150.000

=κέρδος (vinst)                                                =250.000

 -γενική φορολογική έκπτωση 25%          

         (schablonavdrag)                                        -62.500

=πλεόνασμα δραστηριότητας

   (verksamhetens överskott)                             187.500

 -βασική έκπτωση (grundavdrag)                        -29.300

  φορολογήσιμο εισόδημα

   (beskattningsbar förvärvsinkomst)               158.200

 

1)      Οι ατομικές ασφαλιστικές εισφορές (egenavgifter) υπολογίζονται στο πλεόνασμα δραστηριότητας. Στο παράδειγμά μας το ποσοστό των εισφορών είναι 28,97% μείον την έκπτωση (rabatt) 7,5%

 

(187.500 x 0,2897) – (187.500 x 0,075) =  40.254 kr

 

2)      Το φορολογήσιμο εισόδημα φορολογείται με:

 

α) Δημοτικός φόρος (kommunalskatt) περίπου 31% ανάλογα με το δήμο

 

    158.200 x 0,31= 49.042 kr

 

β) Κρατικός φόρος (statlig skatt)      0% μέχρι        433.900 kr

                                                          20% πάνω από 433.900 kr

                                                          25% πάνω από 615.700 kr

 

   Στο παράδειγμά μας το φορολογήσιμο εισόδημα είναι κάτω από 433.900 kr , οπότε δεν πληρώνουμε τίποτα.

 

3)      Έκπτωση φόρου εργασίας (jobbskatteavdrag)  14.324 kr

 

Επομένως ο ολικός φόρος είναι 40.254 + 49.25414.324= 74.972 kr

 

ΠΑΝΤΑ

 

- Οι ατομικές ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται πάνω στο πλεόνασμα της δραστηριότητας (verksamhetens överskott)

- Ο δημοτικός και ο κρατικός φόρος υπολογίζονται πάνω στο φορολογήσιμο εισόδημα (beskattningsbar inkomst)

 

3. Κάνε αίτηση για έγκριση F-skatt

 

  Αν θες να ξεκινήσεις μία ατομική επιχείρηση πρέπει να κάνεις αίτηση στην εφορία για να πάρεις έγκριση για F-skatt.  Αν έχεις επιχείρηση που δραστηριοποιείται μια συγκεκριμένη σεζόν (π.χ. κάμπινγκ το καλοκαίρι), τότε θα πληρώσεις φόρο μόνο για τους μήνες που έχεις εισόδημα.

 

  Η αίτηση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά . Στην ίδια e-υπηρεσία μπορείς να καταχωρήσεις την επιχείρηση για το είδος του Φ.Π.Α. και για το αν θα είσαι εργοδότης (arbetsgivare).

 

4. e-legitimation

 

  Το e-legimation είναι μία ηλεκτρονική ταυτότητα και χρησιμοποιείται στο internet. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει εξακρίβωση των στοιχείων σου διαδικτυακά, ακόμα και να υπογράφεις, σε διάφορες υπηρεσίες όπως το Skatteverket, Försäkringskassan και το Centrala Studiestödsnämnden.

 

  Μπορείς να αποκτήσεις τη δική σου ηλεκτρονική ταυτότητα με 3 τρόπους:

 

  - BANK ID από τις τράπεζες Danske Bank, Handelsbanken, Ikano Bank, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB, Skandia Banken, Sparbanken Syd, Sparbanken Öresund, Swedbank και Ålandsbanken

 

  - Nordea (εφαρμογή και στο κινητό)

 

  - Telia (εφαρμογή και στο κινητό)

 

5. Πληρώνεις το φόρο προκαταβολικά

 

  Ο φόρος του πρώτου χρόνου υπολογίζεται προκαταρκτικά όταν κάνεις αίτηση για  F-skatt. Στη συνέχεια πληρώνεις φόρο κάθε μήνα. Ο υπολογισμός βασίζεται πάνω στο τι εσύ ο ίδιος δήλωσες όταν έκανες την αίτηση για F-skatt. Σε συνδιασμό με τη φορολογική δήλωση γίνεται μετά μια σύγκριση μεταξύ του τι πλήρωσες προκαταβολικά και ποιο ήταν το πραγματικό αποτέλεσμα. Στο τέλος παίρνεις μία απάντηση από την εφορία για το τελικό φόρο.

 

6. Πληρώνεις φόρους και εισφορές στο δικό σου λογαριασμό στην εφορία

 

  Πληρώνεις τους φόρους και τις εισφορές στο δικό σου λογαριασμό που έχεις ανοίξει στην εφορία. Αυτός ο λογαριασμός λειτουργεί σαν ένα τραπεζικό λογαριασμό, με μία σημαντική διαφορά: Αν υπάρχει πλεόνασμα τότε το επιτόκιο παραλείπεται. Αν όμως ο λογαριασμός είναι ελλειμματικός, τότε πληρώνεις και επιτόκιο. Αν έχεις                e-legitimation  (ηλεκτρονική ταυτότητα) μπορείς να πληρώσεις τους φόρους και τις εισφορές μέσω internet.

 

  Το arbetsgivaravgift (εισφορές για τους εργαζόμενους) και το Skatteavdrag (έκπτωση φόρου) αναφέρονται κάθε μήνα σε μία Arbetsgivardeklaration που σου στέλνει η εφορία. Το Φ.Π.Α. το αναφέρεις κάθε μήνα ή κάθε τρίτο μήνα στη Momsdeklaration.

 

7. Αν η επιχείρηση πηγαίνει καλύτερα ή χειρότερα από το αναμενόμενο

 

  Αν ανακαλύψεις ότι κερδίζεις περισσότερα ή λιγότερα από αυτό που δήλωσες προκαταρκτικά, πρέπει τότε να κάνεις καινούρια προκαταρκτική δήλωση εισοδήματος (Preliminär Inkomstdeklaration) στην οποία θα αναφέρεις τα νέα δεδομένα. Κινδυνεύεις αλλιώς να πληρώσεις υπόλοιπο φόρου (kvarskatt) όταν η Preliminär Inkomstdeklaration εξισωθεί με το τελικό φόρο. Για μικρότερες διαφορές μπορείς να κάνεις συμπληρωματική καταβολή φόρου (fyllnadsinbetalning) στην αρχή του επόμενου έτους.

 

8. Ο τελικός φόρος ( Den slutliga skatten)

 

  Σε συνδυασμό με τη φορολογική δήλωση εισοδήματος (inkomstdeklaration) αναφέρεις επίσης τα έσοδα και τα έξοδα της εταιρείας σε ένα συνημμένο έντυπο (bilaga).  Στη συνέχεια η εφορία εξισώνει το φόρο που έχεις πληρώσει προκαταρκτικά με το τελικό φόρο που προέκυψε. Αν έχεις πληρώσει παραπάνω φόρο προκαταβολικά, παίρνεις το ποσό της διαφοράς πίσω. Αν ο τελικός φόρος είναι μεγαλύτερος από αυτό που πλήρωσες προκαταρκτικά, τότε θα πληρώσεις τη διαφορά στο λογαριασμό σου στην εφορία (skattekonto).

 

9. Έξοδα πριν από την έναρξη της επιχείρησης

 

  Εσύ που ξεκινάς μία ατομική επιχείρηση μπορείς να χρεώσεις στα έξοδα αγορές που έχεις κάνει τον ίδιο χρόνο ή ακόμα και το χρόνο πριν ξεκινήσεις την εταιρεία. Αυτή η έκπτωση αναφέρεται σε έξοδα που θα ήταν αφαιρέσιμα αν είχαν προκύψει αφού η επιχείρηση είχε αρχίσει.

  Δεν έχεις κανονικά δικαίωμα να έχεις έκπτωση σε έξοδα που έκανες πριν τη πρώτη πώληση. Αν η εταιρεία έχει κάνει αγορές πριν ξεκινήσεις τις πωλήσεις, πρέπει να αποδείξεις ότι η επιχείρηση είναι uppbyggnadsskede, δηλαδή ότι το πρώτο καιρό λόγω των μεγάλων εξόδων είναι ακόμα ζημιογόνα ή ότι έχει πολύ μικρό κέρδος.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου